Hoogbegaafdheid

“Het opvoeden van een hoogbegaafd kind is als leven in een attractiepark vol achtbanen. Het ene moment glimlach je. Het volgende moment hap je naar adem. Soms gil je het uit, of je giert van het lachen. Soms kijk je toe in stille verwondering. Dan weer zit je vastgenageld in je stoel. Op sommige momenten ben je trots. En soms is de rit zo zenuwslopend dat je geen woord meer kunt uitbrengen.” (Strip & Hirsch, 2000)

Kinderen die opvallen
Wonderkinderen worden ze vaak genoemd, de hoogbegaafde alleskunners. Van die kinderen die op hun 12e de universiteit hebben doorlopen en hard op weg zijn om de ‘nieuwe Einstein’ te worden maar ‘altijd’ sociaal-emotioneel achterlopen…

Dit is echter een van vele aannames over hoogbegaafdheid en tevens eentje die maar zelden klopt. Een hoogbegaafd kind hoeft niet overal in uit te blinken. Sterker nog er is veel vaker sprake van onderpresteren en hoogbegaafde kinderen die niet of nauwelijks opvallen. Wanneer ze juist wel opvallen komt dit door hun gedrag; lastige kinderen die hun eigen plan trekken, taken weigeren, eindeloos de discussie aangaan en soms de boel verstoren met woedeaanvallen. Vaak wordt dit dan gezien als onderdeel van een ontwikkelingsstoornis zoals ADHD of andere gedragsproblematiek. Zelden wordt de verklaring voor het gedrag gezocht in hoogbegaafdheid. We vergeten de hoge mate van gevoeligheid, de abstracte manier van denken, creativiteit, faalangst en perfectionisme in deze groep kinderen. Hierdoor doen we ze op bijna elk gebied tekort, wanneer we voorbijgaan aan hun hoogbegaafdheid.

“Gedragsaspecten van onze zoon leverden veel onbegrip op vanuit ons als ouders, school en omgeving. Het feit dat ik als moeder niet wist hoe om te gaan hiermee maakt mij zo onzeker dat ik situaties ging vermijden.”

Ouders die onzeker worden
De onzekere gevoelens van ouders komen vaak voort uit onbekendheid met wat hoogbegaafdheid nu eigenlijk inhoudt. De kenmerken van en informatie over hoogbegaafdheid zijn zeer summier en nog altijd niet breed bekend, ook niet bij zorgprofessionals. Dit maakt dat hoogbegaafdheid maar zelden als verklarende factor voor bijzonder of storend gedrag wordt gezien. Door het gebrek aan kennis over dit onderwerp binnen het onderwijs stuit je op veel onbegrip en ondersteuning op gebied van ontwikkeling, verwijzing naar hulpinstanties en/of juiste schoolkeuze. Het feit dat je als ouders zelf je weg moet vinden en er geen overkoepelende organisaties zijn die vertellen waar je terecht kunt, maken het lastig juiste hulpverlening te vinden.

“Graag had ik eerder willen leren om op de juiste wijze om te gaan met de woede-uitbarstingen van mijn zoon, in plaats van het gevoel te hebben hem te moeten straffen voor zijn negatieve gedrag.” (ouder van een hoogbegaafd kind)

Snappen wat hoogbegaafdheid is
Vaak ligt de focus op stukjes gedrag die allemaal niet in elkaar lijken te passen en niets met elkaar te maken lijken te hebben. Wanneer er sprake is van hoogbegaafdheid en vanuit daar een verklaring gevonden kan worden voor uiteenlopende problemen op diverse gebieden valt alles als een puzzel in elkaar. 


De beschrijving van een hoogbegaafde jongvolwassene: “Hoogbegaafd zijn is niet iets dat je even kunt uitstellen tot het weekend. Het is iets dat alles in je leven bepaalt, 24 uur per dag, 365 ¼ dagen per jaar. Het kan je vroeg volwassen maken, terwijl je daar eigenlijk nog niet klaar voor bent. Het kan ook uit de hand lopen en je leven totaal verwoesten.”

 

Praktijk Agapi beschikt over veel ervaring en expertise in behandeling en begeleiding bij hoogbegaafdheid in combinatie met mentale problemen bij zowel kinderen, jongvolwassenen als volwassenen. Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact op!

Diagnostiekvragen op dit vlak nemen wij echter niet in overweging, graag wijzen wij je op de collega’s in het werkveld die dit wel doen

Wil je je aanmelden of heb je andere vragen?

Andere diensten

Persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie

 Persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie wordt ook nog vaak cliëntgerichte of Rogeriaanse therapie genoemd. Het is een bewezen effectieve (evidence based) methode waarin de persoon centraal staat en waarbij de gesprekken gericht zijn op groei en ontwikkeling.

Emotion Focused therapy (EFT-i)

EFT-i staat voor Emotion Focused Therapy for individuals en is een therapievorm die gericht is op het verwerken van emoties en het ontwikkelen van een gezonde emotionele balans. Het doel is om meer inzicht te krijgen in gevoelens en emoties en om deze beter te kunnen uiten en reguleren. EFT-i wordt vaak toegepast bij psychologische behandelingen voor jongeren en volwassenen.

Existentiële therapie / zingeving therapie

We bieden ook existentiële therapie / zingeving therapie aan. Samen gaan we op zoek naar betekenis en zingeving in het leven, en werken we aan het vinden van antwoorden op levensvragen. We bieden een empathische en authentieke benadering met ruimte voor humor en confrontatie wanneer dat nodig is